Kevytyrittäjyydestä kiinnostuneille

Jakelutyön tekeminen Omapajan kevytyrittäjänä on erinomainen tilaisuus laskuttaa työsi ilman yrityksen perustamista. Voit kerätä joustavasti tulovirtoja useammalta toimeksiantajalta tehden halutessasi myös muuta kuin jakelutyötä. Työsuhde tai yrittäjän toimeksianto – meillä voit valita.

Jakelutyö kevytyrittäjänä

Perinteisen työsuhteen sijaan jakelutyötä on mahdollista tehdä myös kevytyrittäjänä. Työn sisällössä ei ole eroa verrattuna jakelutyön tekemiseen työsuhteessa, mutta toimeksiantosuhteessa ansiotaso on hieman korkeampi.

Normaalin jakelukorvauksen lisäksi kevytyrittäjät laskuttavat + 25 % yrittäjälisän. Laskutus on lähes kokonaan automaattinen, vain mahdolliset oman ajoneuvon käytöstä johtuvat matkakulut ilmoitat palvelussa erikseen.

Palveluntarjoajan palkkio 7 % vähennetään lopullisesta maksettavasta summasta. Omapajan palvelumaksu sekä muut mahdolliset kulut ovat vähennyskelpoisia henkilökohtaisessa verotuksessasi.

Jos valitset kevytyrittäjyyden, pääset hyödyntämään myös Omapajan pajayrittäjien muita työllistymismahdollisuuksia, ja voit halutessasi tehdä lisäksi muutakin työtä, kuin jakelutyötä.

Lue lisää palvelusta ja rekisteröidy osoitteessa www.omapaja.fi. Rekisteröityminen on ilmaista, eikä velvoita mihinkään. Omapajaan rekisteröitymisen lisäksi täytä työhakemuslomake ja mainitse hakemuksesi yhteydessä, että olet kiinnostunut kevytyrittäjyydestä.

 

Mitä Omapajan kevytyrittäjänä toimiminen tarkoittaa?

Mikäli haluat ansaita jakajan työstä paremmin, voi palkanmaksun hoitaa Omapajan kautta. Tällöin Omapajan laskutuspalvelu hoitaa työsuoritustesi laskuttamisen. 

Kevytyrittäjänä jakajan työtä tehdään yrittäjämäisesti, mutta sinun ei tarvitse perustaa omaa yritystä. Rekisteröityminen Omapajaan riittää. 

Omapajan kevytyrittäjänä sinun ei tarvitse pitää omaa kirjanpitoa, eikä maksaa ennakkoveroja tuloistasi. Täydennät vain henkilötietosi sekä verokorttisi tiedot Omapajan laskutusjärjestelmään. Omapaja maksaa palkkasi kerran kuukaudessa. 

Rekisteröitymällä Omapajaan voit toimia yrittäjämäisesti myös muilla aloilla ja laskuttaa työsi samoilla Omapajan tunnuksilla.

 

Esimerkkilaskelma

Tavallinen palkka jakelutyöstä on noin 50-300 € kuukaudessa. Esimerkiksi 100 € jakelukorvaus voi kevytyrittäjälle olla seuraava:

Jakelukorvaus 100 €
+ yrittäjälisä 25 % (+25 €) = 125 €
– ennakonpidätys verokortin mukaan, esimerkiksi 10 % (-12,50 €) = 112,50 €
– palvelumaksu 7 % (-8,75 €)
= maksetaan 103,75 €

 

Työsuhteessa ansio olisi seuraavanlainen:

 Jakelupalkka 100 €
+ lomakorvaus alle vuoden kestäneessä työsuhteessa 9 % (+9 €)
– ennakonpidätys verokortin mukaan, esimerkiksi 10 % (-10,90 €) 
– eläkemaksu 7,15 % (-7,79 €)
– työttömyysvakuutusmaksu 1,25 % (-1,36 €)
= maksetaan 88,94 €

 

Kulut saa vähentää verotuksessa

Kevytyrittäjällä on muutamia yrittäjyyteen liittyviä kuluja, mutta ne ovat verovähennyskelpoisia. Maksut on mahdollista vähentää verotettavasta tulostasi, eli käytännössä summa josta maksat veroa on pienempi.

Omapajan palvelumaksu vuonna 2021 on 7 %  työsi kuukausipalkasta. Rekisteröityminen on ilmaista, eikä kuluja ole silloin, kun et tee töitä etkä laskuta. Palvelumaksuun sisältyy tapaturma- ja vastuuvakuutus.

Kun 18-67 -vuotiaan yrittäjän toiminta on kestänyt neljä kuukautta ja työtulot ylittävät vuositasolla tietyn rajan, yrittäjätoiminta täytyy vakuuttaa yrittäjän eläkevakuutuksella (YEL). Vuonna 2020 eläkevakuuttamisen alaraja on 7958,99 €. Näin ollen jos yrittäjänä ansaitsee enemmän kuin keskimäärin 663 € kuukaudessa, täytyy ottaa lain vaatima yrittäjän eläkevakuutus. Omapaja hoitaa halutessasi eläkevakuutuksen hallinnoinnin puolestasi.

Alarajaa pienemmillä vuosityötuloilla saat itse päättää, maksatko eläkevakuutusta. Tällöin laskutuksestasi käteen jäävä summa on suurempi, mutta työstä ei kerry eläkettä.

Kun YEL-vakuutus otetaan, määritellään vuosittaisen työtulon määrä. Apuna voi käyttää saamasi palkan määrää. Työtuloa on mahdollista muuttaa jälkikäteen, jos toiminnassasi tapahtuu merkittäviä muutoksia.

YEL-maksun suuruus on yleensä 24,1 % (v. 2020). 53-62 -vuotiailta YEL-maksu on korotettu, 25,6 %. Aloittava yrittäjä saa YEL-maksusta alennusta ensimmäisen neljän vuoden ajan. Vuonna 2020 alennetut YEL-maksut ovat 18,798 % ja 53-62 -vuotiailta 19,968 %. YEL-maksun voi maksaa kerralla tai erissä. Maksaa voi esimerkiksi kerran vuodessa tai joka kuukausi. YEL-maksut ovat kokonaisuudessaan verovähennyskelpoisia. 

YEL-vakuuttamisvelvollisilta yrittäjiltä pidätetään myös sairausvakuutusmaksu. Sairausvakuutusmaksu on lakisääteinen maksu, joka tilitetään Verohallinnolle. Sairausvakuutusmaksuilla rahoitetaan suomalaisen sairausvakuutusjärjestelmän kustannuksia. Omapaja huolehtii työnantajan sairausvakuutusmaksun pidättämisestä ja tilittämisestä Verohallinnolle. Sairausvakuutus on 1,34 % (vuonna 2020).

 

Kevytyrittäjänä on mahdollista toimia seuraavilla paikallisalueilla

Suomen Suoramainonta Oy – Helsinki
Suomen Suoramainonta Oy – Uusimaa-Häme
Suomen Suoramainonta Oy – Savo-Kainuu
Suomen Suoramainonta Oy – Pohjois-Suomi
Suomen Suoramainonta Oy – Itä-Suomi
Suomen Suoramainonta Oy – Länsi-Suomi
Suomen Suoramainonta Oy – Sisä-Suomi
Suomen Suoramainonta Oy – Varsinais-Suomi

Lue lisää palvelusta ja rekisteröidy

Yhteistyössä

Miten voin aloittaa?

Rekisteröidy Omapajan käyttäjäksi ja täytä työhakemuslomake. Mainitse hakemuksesi yhteydessä, että olet kiinnostunut kevytyrittäjyydestä.

Kevytyrittäjyydestä kiinnostuneille