Utdelningsarbete som egenanställd är beroende på område, en eller två gånger i veckan för utdelning av tidskrifter och reklam. Det är ingen skillnad i arbetets innehåll jämfört med utdelningsarbetet i anställningsförhållandet, men i uppdragsförhållandet kan du njuta av fördelarna som företgare.

Egenanställd

Ålderskrav: Minst 18 år
Användnings tid: Varierar, 1-4 timmar/utdelning
Tidpunkt: Onsdagar (och lördagar), sortering möjligt delvis dagen före utdelningen
Utdelningskrets: Den permanenta kretsen eller varierande kretsar
Använding av bil: Egen bil är inte nödvändigt
Fakturering: Automatiskt via tjänsteleverantören
Kilometerersättning: Kilometerersättningen läggs till fakturering för bil kretsar
Skiljer sig frånanställningsförhållandet: Uppdragsförhållande, fördelar som företagare, högre inkomst nivå

Utdelningsdagar

Som egenaställd arbetar du en eller två dagar i veckan: onsdagar och på vissa områden också på lördagar.

Utdelningskrets

En permanent utdelningskrets syftar man till att välja nära ditt hem. Dessutom eller alternativt kan du dela ut på växlande utdelningskretsar, där ersättningen är högre än den permanenta kretsen. Storleken på utdelningsområdet brukar vanligtvis vara 200-500 hushåll.

Sortering av tidningar och reklam

De utdelade reklamernas sortering är en relevant del av utdelningsarbetet och till sorteringen kan det ta lika lång tid som i självaste utdelningen. Det är olika reklamer för varje utdelningsgång mellan 5-15 stycken. Reklamen och tidningarna levereras till dig i produktspecifika buntar, av vilka monteras en utdelningsbunte. Sorteringen kan kännas långsamt i början men så småningom så lär du dig nog att hantera reklamen snabbt.

Utdelning

Reklamens utdelning kräver samvetsgrant och långsiktigt inställning. Det tar tid i utdelningen beroende på kretsen oftast 1-4 timmar, på vissa kretsar tar det längre.

Fakturering och företagarförmåner

En ersättning betalas för utdelningen beroende på utdelningskretsen, svårigheten och antalet produkter som ska utdelas. Förutom normal utdelningskompensation fakturerar den egenanställda företagaren. Faktureringen genereras automatiskt via tjänsteleverantören och du kan hålla reda på dina bokföringar på netet.

Egenanställning är ett bra sätt att pröva på och se hur det är vara företagare. Ingen tidigare information krävs eftersom tjänsteleverantören hanterar allt pappersarbete och utför myndigheternas skyldigheter.

Egen anställda är registrerade med eget företags ID och inskriva i Skatteförvaltningsregistret (moms, förskottsinnehåll). Du kan flexibelt samla inkomstströmmar från fler än en klient, vilket gör att du vill göra mer än utdelningsarbete. Företags ID lämnar för dig, även du bestämmer dig för att avsluta utdelningsarbetet.

Om du väljer egenanställning har du möjlighet att utnyttja företagarens fördelar. Som företagare kan du dra av dina affärsrelaterade kostnader, till exempel en dator eller telefonen. Som företagare kan du bestämma dina pensionsavgifter och du behöver inte betala arbetsgivaravgifter för din fakturering.

De flesta av våra egenanställda drar fördelen i synnerhet lägre momsavdrag, vilket innebär att mervärdeskatt på mindre än 10 000€ kommer att återbetalas för full moms (24%) vid rekenskapsårets utgång. Ju mer du delar ut desto mer mervärdesskattavdrag.

De nya egenanställda samlar tillsammans med våra samarbetspartners en presentförpackning med en svart utdelar jacka, en hållbar drickflaska och en tygväska. Det finns också en gratis registrering til DriveNow-servicen och gratis 20 körningsminuter.

Hur ansöker jag?

Genom att fylla i vår ansökningsblankett kan du anmäla dig som arbetssökande:

Ditt lokala SSM Suomen Suoramainonta Kedjans distributionsbolag ger dig exakt information om hur arbetet ser ut på din egen ort.

Egenanställd